| | Cikkek : A tavaszi vitaminpótlás | 
 
 A tavaszi vitaminpótlás  2007.03.14. 21:43  Ilyenkor tavasszal kell a legjobban odafigyelnünk az egészséges, vitaminban gazdag táplálkozásra.
www.holgyforum.hu 
A megfelelő mennyiségű vitamin bevitele szervezetünkbe létfontosságú, mert a vitaminok gondoskodnak az anyagcsere-folyamataink zavartalanságáról, szabályozzák a szénhidrátok, a fehérjék és az ásványi anyagok felhasználását, ily módon hozzájárulnak a szükséges energia előállításához.
 A vitaminok nélkülözhetetlenek a sejtek, vértestek, csontok és fogak felépítéséhez, valamint erősítik az immunrendszert is, ami a téli időszakban a megfázás és influenzavírusok elleni védelem szempontjából különösen fontos.
 
 A vitaminokat leginkább a nyers zöldségekből, gyümölcsökből nyerhetjük.
 
 C-vitamint legnagyobb mennyiségben a kivi, narancs, grépfrút, ananász, paprika, savanyú káposzta és hagyma tartalmaz
 B1 vitamin a narancsban, édesköményben és csaknem minden káposztafélében található
 B6 vitaminhoz banánból, savanyú káposztából, zellerből és paprikából juthatunk
 A vitamin, illetve elővitaminjának forrásai a sárgarépa, az aszalt sárgabarack, paradicsom, sárgadinnye, spenót (gyorsfagyasztott is!) és a saláta
 E vitamin a mogyoró-félékben, paprikában és a legtöbb káposztafélében fordul elő nagyobb mennyiségben
 Biotinhoz legkönnyebben alma, mogyoró, zöldborsó, bab és gomba fogyasztása révén juthatunk.
 Forrás:http://www.holgyforum.hu/hirek.asp?tid=1&NewsId=30888
 |