Az ÁNTSZ szerint még mindig kevés zöldséget és gyümölcsöt kapnak a gyerekek a közkonyhákon. www.stop.hu
2007. 02. 14. 14.13
Az étkezdék menüit a szigorú jogszabályi előírásoknak megfelelően az egyes intézmények élelmezésvezetői állítják össze. Az étlapot az ÁNTSZ ellenőrzi szúrópróba szerűen - írja a Tolnai Népújság. Az országos felmérések és a helyi ellenőrzések tapasztalati szerint általában kevesebb gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket, illetve teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut fogyasztanak a gyerekek, mint kellene.
Az ételek rosttartalma többnyire alacsonyabb, a cukortartalma pedig magasabb, mint az ideális. Ezen felül esetenként a szénhidrát, a zsír és a fehérje tartalomban is előfordulhatnak eltérések a jogszabályi előírásokhoz képest. Persze a kép intézményenként változik.
Hochsteigerné Szarka Gyöngyi, a szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola élelmezésvezetője elmondta: minél több emberre főznek, annál könnyebb gazdálkodni a rendelkezésre álló pénzügyi keretből. Ám még így sem lehet minden igénynek megfelelni, hiszen számtalan tényezőt kell figyelembe venni: többek között a gyerekek életkori szükségleteit, az évszakot vagy az ízlést.
A kicsiknek egyre több zöldséget, gyümölcsöt kellene adni, de ők inkább spagettit, pizzát és hamburgert ennének. Szekszárdon négy vállalkozás mellett négy önkormányzati fenntartású konyha gondoskodik a gyermekétkeztetésről. Az utóbbiak tizenhárom intézményt látnak el. A takarékosság jegyében a város a konyhák összevonását tervezi.
Bay Attila, a költségvetési elszámoló szervezet vezetője a Tolnai Népújságnak elmondta: az egyik lehetőség, hogy vállalkozó, a másik pedig hogy önkormányzati gazdálkodószerv lesz az üzemeltető. Bár döntés csak március végén születik, inkább az önkormányzati megoldás felé hajlanak. Így megbízhatóbb lenne a működés, és hatékonyabb lehetne az ellenőrzés.
Számításaik szerint a jelenlegi összköltségek mintegy 70 százalékát kitevő rezsi kiadásokat 20 százalékkal csökkenteni lehetne. Mindez nem vezetne létszám leépítéshez. Az élelmezésvezetők között volt olyan, aki szerint az összevonással és kiszállítással nem lesz olcsóbb az étkeztetés, de az ételek minősége romolhat.